Εκτός λειτουργίας ο μοναδικός αξονικός τομογράφος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

ipokrateio

Στην… αναμονή βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες ασθενείς και γιατροί μέχρι να επιδιορθωθεί ο νέας τεχνολογίας αξονικός τομογράφος του ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι τότε θα έχει «δεμένα τα χέρια», χωρίς τα απαραίτητα απεικονιστικά στοιχεία τα οποία απαιτούνται για τη διερεύνηση νόσων αλλά και την παραπομπή περιστατικών σε χειρουργεία.

Από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε να καλυφθούν ανάγκες. Ωστόσο όπως είπαν στο makthes.gr συνοδοί ασθενών «δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ότι η παραμονή των συγγενών μας σε νοσοκομείο -ακόμη και πριν από την πανδημία- δεν ήταν και δεν είναι ό,τι ασφαλέστερο μπορούμε να φανταστούμε. Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, παρά τα μέτρα για την αναχαίτιση της covid-19, συνεχίζουν να καραδοκούν και να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων μας…».

Να σημειωθεί ότι το ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ αναμένεται να προμηθευτεί ακόμη έναν αξονικό τομογράφο, «προίκα» της πανδημίας και της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα. Η 4η ΥΠΕ κατά τη διάρκεια των τριών “κυμάτων” κορονοϊού, όπως είναι γνωστό, αξιοποίησε σε χρόνο ρεκόρ για το ελληνικό δημόσιο αρκετές δωρεές, ρίχνοντας βάρος στη δημιουργία 30 ΜΕΘ οι οποίες μαζί με άλλες 17 του ΑΧΕΠΑ έχουν λύσει το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή για την επόμενη δεκαετία, για ανάγκες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ωστόσο η επόμενη ημέρα θα πρέπει να δει και θέματα… παραδοσιακά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τις γνωστές παθογένειες και ελλείψεις σε δομές και προσωπικό.