Διπλή αντεπίθεση Huawei με αγωγές κατά Καναδά και ΗΠΑ

Κοντά σε εμπορική λύση Ουάσιγκτον και Πεκίνο

mengk-gouanzou-ouangkzou

Με διπλό χτύπημα περνάει στην αντεπίθεση η Huawei, καθώς η οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου, καταθέτει αγωγή κατά των καναδικών αρχών για το θέμα της σύλληψής της στο Βανκβούβερ, κατόπιν υπόδειξης των ΗΠΑ, ενώ η ίδια η κινεζική εταιρεία προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά της αμερικανικής κυβέρνησης για τον αποκλεισμό των προϊόντων και του εξοπλισμού της από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η πολύκροτη υπόθεση που διαδραματίζεται από την 1η Δεκεμβρίου, όταν η Ουάνγκζου συνελήφθη στον Καναδά για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων προς το Ιράν, παίρνει νέα τροπή κι ενώ το μέτωπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, σύμφωνα με νέες αναφορές, οδεύει προς το να κλείσει ειρηνικά και κατά πώς δείχνει οριστικά.

Την Παρασκευή οι δικηγόροι της Ουάνγκζου κατέθεσαν προσφυγή κατά της κυβέρνησης, της μεθοριακής υπηρεσίας και της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Καναδά, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, υποστηρίζοντας ότι συνελήφθη, υπεβλήθη σε έρευνα και ανακρίθηκε για τρεις ώρες σε παραβίαση των συνταγματικών της δικαιωμάτων, την ίδια ημέρα που η καναδική δικαιοσύνη κίνησε τη διαδικασία έκδοσης της κόρης του ιδρυτή της Huawei στις ΗΠΑ.

Αξιωματικοί της μεθοριακής υπηρεσίας του Καναδά (CBSA), σύμφωνα με την προσφυγή, καθυστέρησαν σκοπίμως την άμεση εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης εναντίον της και την υπέβαλαν παράνομα σε κράτηση, έρευνα και ανάκριση, για να αποσπάσουν στοιχεία από αυτήν προτού συλληφθεί. Τη νομική οδό θα ακολουθήσει και η Huawei, καθώς την Πέμπτη ετοιμάζεται να προσφύγει σε δικαστήριο του Τέξας κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την απαγόρευση σε αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας, χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί δίκη, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των «The New York Times».

Πρόοδος στον σινοαμερικανικό διάλογο
Κι ενώ η ένταση στην υπόθεση Huawei – ΗΠΑ κλιμακώνεται περισσότερο, ακολουθεί εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία στο θέμα της σινο-αμερικανικής εμπορικής διένεξης. Χθες στον διεθνή Τύπο υπήρχαν εκτενή δημοσιεύματα, τα οποία ανέφεραν ότι Ουάσιγκτον και Πεκίνο βρίσκονται ένα βήμα πριν από την επίτευξη συμφωνίας, βάζοντας τέλος στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει σχεδόν πριν από έναν χρόνο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Οι αναφορές αυτές λειτούργησαν ευεργετικά για τα χρηματιστήρια χθες, καθώς εξαιρουμένων ελάχιστων περιπτώσεων κινήθηκαν ανοδικά, με τους επενδυτές να υποδέχονται με ιδιαίτερη ανακούφιση τη διαφαινόμενη κατάπαυση πυρός. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal», το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών αγαθών, όπως τα γεωργικά προϊόντα, τα χημικά και τα αυτοκίνητα. Η Ουάσιγκτον από τη μεριά της προτίθεται να άρει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών που έχει επιβάλει σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν η εκατέρωθεν άρση των δασμών θα γίνει άμεσα μετά την επικύρωση της συμφωνίας ή σταδιακά.

Η πλειοψηφία πάντως των δημοσιευμάτων χθες ανέφερε ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η πολυαναμενόμενη σινο-αμερικανική συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στις 27 Μαρτίου στο θέρετρο Μαρ – α Λάγκρο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.