«Χαλάρωση» lockdown: Πρώτο σήμα για άρση ανά περιοχή – Ποια μέτρα αλλάζουν

Υπάρχουν περιοχές με αδικαιολόγητη επιμονή σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Δύσκολη εξίσωση χαρακτήρισε το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Όπως είπε αύριο, μεθαύριο ή το αργότερο το Σάββατο αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις. «Περιμένουμε μέσα σε αυτές τις ημέρες να έχουμε την οριστική αποτύπωση της κατάστασης όπως είπε», αναφέροντας ότι ήδη σήμερα το πρωί έγινε μια σύσκεψη αναφορικά με τα επιδημιολογικά στοιχεία στην επικράτεια και θα ακολουθήσουν άλλες δυο μέσα στην ημέρα.

«Έχουμε μια πτώση δεικτών και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ και στα κρούσματα και στη θετικότητα, αλλά όχι ακόμη ικανοποιητική», τόνισε. Την κυβέρνηση απασχολεί επίσης και η κινητικότητα που παρατηρείται η οποία σύμφωνα με τον κ. Πέτσα δεν είναι όπως ήταν στο πρώτο λοκντάουν.

Έτσι όπως βλέπουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία, πιστεύω ότι αυτή η αργή βελτίωση μας έχει φέρει σε καθυστέρηση άρσης περιοριστικών μέτρων, ενδεχομένως να καθυστερήσουν κι άλλο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει οποιαδήποτε κίνηση για άνοιγμα τομέων της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή, συνέχισε ο κ. Πέτσας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση μέχρι στιγμής από την επιτροπή το άνοιγμα να μη γίνει ενιαία για όλη τη χώρα αλλά σταδιακά ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της. Ωστόσο, σε μία πρώτη νύξη από πλευράς της κυβέρνησης για άνοιγμα ανά περιοχές, σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εξακολουθεί να είναι άνιση η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου. Υπάρχουν, όπως τόνισε, περιοχές όχι μόνο στη Β. Ελλάδα που δείχνουν να έχουν μια αδικαιολόγητη επιμονή σε υψηλά επίπεδα κρουσμάτων, σε αντίθεση με άλλες που μπήκαν στο κόκκινο και βγήκαν από αυτό, όπως τα Γιάννενα και άλλες όπως το νότιο Αιγαίο ή η Κρήτη που παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

“Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν πάντα όμως σε συνδυασμό και με τις αντοχές του ΕΣΥ”. Σημειώνεται πως επιστήμονες έχουν ήδη τοποθετηθεί υπέρ του ανοίγματος ανά περιοχές.

Στο ερώτημα αν είναι βέβαιο ότι θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου ο κ. Πέτσας απάντησε «νομίζω πως ναι», εξηγώντας ότι αυτό που πρυτάνευσε στην απόφαση να μην ανοίξουν τώρα, είναι ότι δεν είχε νόημα να αναλάβουμε υψηλό ρίσκο ανοίγματος για μια εβδομάδα, καθώς πλησίαζαν οι διακοπές των Χριστουγέννων.

Δεν είναι το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στις τάξεις αυτό που μας απασχολεί αλλά η κινητικότητα όπως είπε μεταξύ άλλων.

Σε ότι αφορά την κίνηση τις ημέρες των γιορτών, είπε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Σε ότι αφορά το ωράριο απαγόρευσης για την κίνηση τη νύχτα, είπε ότι εξαρτάται από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Εφόσον ανοίξει θα υπάρξει επέκταση όπως ανέφερε.

Για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και για ανήμερα των εορτών αυτών, είπε ότι θα υπάρξει κάποια διευθέτηση.

Για τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρες των γιορτών είπε ότι έγινε συζήτηση με Αρχιεπίσκοπο χθες και τα θέματα αυτά θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες μαζί με τα υπόλοιπα. «Νομίζω θα βρεθεί μια φόρμουλα μια ισορροπία, μια χρυσή τομή στην ανάγκη του πιστού αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τέλος, σε ότι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό ο κ. Πέτσας είπε ότι μπορεί να είναι υπερβολικό το μέτρο των 10 ημερών καραντίνας. «Ακούμε το θέμα των 10 ημερών στην κυβέρνηση. Το έχουμε δεχθεί από πολλές πλευρές, ενδεχομένως να είναι μια υπερβολή και να δούμε αν μπορούμε να το χαλαρώσουμε», είπε, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι Έλληνες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα επιστρέψουν για να κάνουν τις βόλτες που είχαν συνηθίσει. Οι γιορτές αυτές είναι διαφορετικές, όπως τόνισε.