Μάλλον απαισιόδοξες είναι οι ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου, στο τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά και τα πρώτα αποτελέσματα της γεώτρησης της ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Δελφύνη-1».

Το γεγονός ότι η κοινοπραξία συμφώνησε με την κυπριακή κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε καμία ανακοίνωση μέχρι και την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης, στον στόχο «Γλαύκος-1», η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη 9/1/2019 έδωσε τροφή στα σενάρια που κάνουν λόγο για αρνητικά αποτελέσματα, όπως σημειώνουν κυπριακά ΜΜΕ.

Στην επίσημη ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της πρώτης γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη-1» που εκδόθηκε την Τετάρτη σημειώνεται ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση του γεωτρητικού προγράμματος της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum κατόπιν συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και κοινοπραξίας.

Πληροφορίες που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σημειώνουν ότι ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα υπάρξει μόνο με δεύτερη και αναθεωρημένη τεχνικά γεώτρηση στο ίδιο κοίτασμα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αμέσως.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους συνέστησε υπομονή, επαναλαμβάνοντας ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από τον στόχο Δελφύνη».

Την ίδια στιγμή ο κ. Λακκοτρύπης επιχείρησε να στρέψει την προσοχή σε άλλες γεωτρήσεις σημειώνοντας ότι το 2019 θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από την ENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 και στις δοκιμές αυτές θα περιλαμβάνεται και αυτή στον στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου 3, που ανεστάλη λόγω τουρκικών παρενοχλήσεων τον Φεβρουάριο του 2018.