Σε απομάκρυνση  εναέριου υποσταθμού της ΔΕΔΔΗΕ που βρισκόταν εντός του προαύλιου χώρου των σχολικών κτιρίων  στα Πράσινα Φανάρια προχώρησε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Πρόκειται  για το 5ο και 6ο Δημοτικό Πυλαίας (πρώην 2ο και 22ο αντίστοιχα). Από την πρώτη κιόλας ημέρα κατασκευής των δύο σχολείων η λειτουργία του εναέριου υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από τα κεφάλια των μαθητών απασχολούσε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές που διαμαρτύρονταν και εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή πρόκλησης άλλου ατυχήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εν λόγω υποσταθμός ηλεκτρικός ρεύματος ο οποίος στηριζόταν σε δύο ξύλινες κολώνες ύψους περίπου πέντε μέτρων και καταλάμβανε μεγάλο χώρο στο προαύλιο των δύο σχολείων χαρακτηρίζεται από στελέχη του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ιδιαίτερα ισχυρός καθώς, διέθετε δύο μετασχηματιστές.

Με αφορμή τις διαδικασίες παραχώρησης των δύο σχολείων στη διάρκεια του 2018 από τον δήμο Θεσσαλονίκης στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης κατά τη συνάντηση του με τις διευθύνσεις των σχολείων και τα προεδρεία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δεσμεύθηκε για την άμεση επίλυση του ζητήματος που αποτελούσε –εδώ και περίπου δύο δεκαετίες- χρόνιο αίτημα της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Όταν προσπαθούσαμε πέρυσι  να μεταγράψουμε τα 2 σχολεία στον δήμο μας είχαμε υποσχεθεί, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς την αμέριστη συμπαράσταση μας στα αιτήματά τους. Είμαστε ικανοποιημένοι και ευτυχείς γιατί τηρήσαμε άμεσα την υπόσχεση μας και ο εναέριος υποσταθμός ηλεκτρικού ρεύματος απομακρύνθηκε μέσα σε μία μέρα από την αυλή των σχολείων και μάλιστα χωρίς οι μαθητές να χάσουν ούτε μία ώρα από τα μαθήματά τους. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται  ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Τα σχολεία ανήκουν στους δημότες μας και η ασφάλεια των μαθητών, των παιδιών μας είναι για μας άμεση προτεραιότητα» δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Το 5ο και 6ο Δημοτικά Σχολεία Πυλαίας βρίσκονται στη συμβολή των οδών Γεωργικής Σχολής και Αγίας Αναστασίας (Πράσινα Φανάρια) στη Δημοτική Ενότητα Πυλαίας και είναι αντίστοιχα τα πρώην 2ο και 22ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης που παραχωρήθηκαν με διαπιστωτική πράξη-απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης από τον δήμο Θεσσαλονίκης στον δήμο Πυλαίας –Χορτιάτη. Τα δύο σχολεία στεγάζουν συνολικά περίπου 400 μαθητές και βρίσκονται σε αγροτεμάχια συνολικά πέντε στρεμμάτων, ενώ το κάθε σχολικό συγκρότημα (υπόγειο, ισόγειο και πρώτος όροφος) έχει συνολικό εμβαδόν περίπου 1.800 τμ.

ccddc51b 990d 4e33 8bd5 6c15572be2ef