Πώς αλλάζουν οι καιροί! Πέρυσι τέτοια εποχή όλοι μιλούσαν για το Grexit και σήμερα όλοι μιλούν για το Brexit. Πέρυσι φοβόντουσαν πως θα έβγαινε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη αλλά ένα χρόνο αργότερα βγαίνει η Βρετανία από την ΕΕ.

Στη Βρετανία υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, η οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έγινε τα τελευταία χρόνια ακόμα μεγαλύτερη. Ο Άνθιμος Πατσιούρας μετακόμισε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια στο Λονδίνο και άνοιξε ένα εστιατόριο μαζί με τον συνεταίρο του Νίκο Νιφούδη. Δεν ανησυχεί τόσο για τον ίδιο ως οικονομικό μετανάστη πλέον, μια και η Βρετανία κάποια στιγμή δεν θα ανήκει και τυπικά στην ΕΕ, αλλά περισσότερο για το μέλλον των επιχειρήσεων και φυσικά και της δικής του.

Η Στέλλα Χριστοδουλοπούλου ασχολείται με το θέατρο
Στέλλα Χριστοδουλοπούλου

Άμεσες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις

«Το Brexit επηρεάζει τις ζωές μας διότι εισάγουμε προϊόντα από την Ελλάδα, η οποία είναι στην ΕΕ, και με την πτώση της στερλίνας είναι πιο ακριβά από όσο ήταν στο παρελθόν» λέει ο Άνθιμος Πατσιούρας μιλώντας στην DW.

Οι δυο συνεταίροι διαθέτουν ήδη δυο εστιατόρια στο κέντρο του Λονδίνου. «Ήρθα εδώ γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις και πιστεύω πως αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να μοιραστείς τον ελληνικό πολιτισμό, το φαγητό και έτσι με ένα ωραίο ντιζάιν φτιάξαμε το The Life Goddess» λέει ο Άνθιμος.

Ο Κωσταντίνος Μουστακίδης, ο οποίος εργάζεται στο μπαρ του εστιατορίου, μετακόμισε στο Λονδίνο τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Ελπίζει να καταφέρει να αποταμιεύσει αρκετά χρήματα δουλεύοντας για να μπορέσει να πληρώσει τις σπουδές για το μάστερ που κάνει. Οι γονείς του ανησυχούσαν όταν έφυγε και τον ρωτούσαν που θα πάει τώρα και πως θα είναι οι συνθήκες. Δηλώνει όμως αισιόδοξος και πιστεύει πως κάθε αρχή και δύσκολη αλλά η ζωή συνεχίζεται.

Άγνωστες ακόμα οι συνέπειες του Brexit

Ένα από τα σημαντικά θέματα του δημοψηφίσματος ήταν ότι πάρα πολλοί ξένοι από την ΕΕ μετακόμισαν τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και πράγματι ήταν πολλοί. Γύρω στα 5,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες μετακόμισαν, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8,4% του πληθυσμού.

Οι Έλληνες νέοι πάντως αγαπούσαν ανέκαθεν το Λονδίνο είτε για σπουδές είτε για δουλειά. Η Στέλλα Χριστοδουλοπούλου ασχολείται με το θέατρο και δηλώνει πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις συνέπειες του Brexit. «Είναι ακόμα νωρίς να βγάλει κανείς συμπεράσματα» λέει. Και δεν έχει άδικο. Αυτή τη στιγμή η Βρετανία εξετάζει τα μέτρα αναφορικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μεταναστευτικό. Η χώρα ως γνωστόν δεν έχει ακόμα κάνει επίσημα χρήση του άρθρου 50 για έξοδό της από την ΕΕ. Υπολογίζεται όμως ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η βρετανική κυβέρνηση ίσως καταθέσει σχετική αίτηση.

Großbritannien Griechen leiden unter dem Brexit

Πηγή: skai.gr