Με ελέγχους σε πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων η αστυνομία συνεχίζει για δεύτερο εικοσιτετράωρο, σε όλη τη Θεσσαλονίκη, τους ελέγχους εγγράφων, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και μάλιστα έχουν πέσει και τα πρώτα πρόστιμα.

Μετά τη χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, που είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και η εντολή προς τους αστυνομικούς ήταν να γίνονται συστάσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από σήμερα καταλογίζονται και πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης, με το ύψος για κάθε παραβίαση να ανέρχεται σε 150 ευρώ. Ήδη, αστυνομικοί έχουν πάρει θέσεις σε κομβικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης (και πέριξ αυτού), όπως σε κεντρικούς δρόμους, στην παραλία, στα διόδια και άλλα σημεία, όπου παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες συγχρωτισμός.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής στη Θεσσαλονίκη έχουν βρεθεί περισσότερες από 5 παραβάσεις από ανθρώπους που κινούνταν χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα ή να έχουν στείλει sms. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυναίκας, η οποία σύμφωνα με το Ράδιο Θεσσαλονίκη έκανε γυμναστική στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ωστόσο όπως προέκυψε από τον έλεγχο που της έγινε από αστυνομικούς που ήταν στο σημείο, δεν είχε μαζί της τα απαραίτητα έγγραφα για την κυκλοφορία.

Η ίδια φέρεται να υποστήριξε ότι είχε έτοιμα τα χαρτιά αλλά τα ξέχασε στο σπίτι και οι αστυνομικοί της επέβαλαν πρόστιμο 150 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση επιβολής προστίμου ακολουθείται η ίδια διαδικασία που γίνεται με τις παραβάσεις του ΚΟΚ, δηλαδή προβλέπεται η δυνατότητα κατάθεσης ένστασης από τους πολίτες στους οποίους έχει επιβληθεί το πρόστιμο.

 

Ενήμεροι οι περισσότεροι πολίτες

Σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι περισσότεροι πολίτες ήταν ενήμεροι και εφοδιασμένοι με τα προβλεπόμενα έγγραφα, ενώ αρκετοί που βγήκαν από τα σπίτια τους για προμήθειες τροφίμων ή χρειάστηκε να επισκεφθούν φαρμακείο προτίμησαν να αποστείλουν μήνυμα μέσω των κινητών τους στον πενταψήφιο αριθμό 13033.

Την ίδια ώρα, περιπολικά της αστυνομίας συνεχίζουν τη σχετική καμπάνια ενημέρωσης, μεταδίδοντας με μεγάφωνα το μήνυμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε δέκα γλώσσες. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε περιοχές όπου συχνάζουν μετανάστες, ενώ προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί και σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Θεσσαλονίκης, όπου η έξοδος επιτρέπεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.