Το τέλος Απριλίου, και για την ακρίβεια ‪την 27η Απριλίου, προσδιόρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ως την ημέρα που θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόταν σε «μακρόσυρτη» διαδικασία, αλλά και σε νέα «όπλα» που θα ξεδιπλωθούν μέσα στο Μάιο ώστε να υλοποιηθεί αυτή η σταδιακή άρση.

Ειδικότερα, αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Στέλιος Πέτσας είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον ΑΝΤ-1 ότι «οι ειδικοί έχουν αρχίσει να καταστρώνουν ένα σχέδιο σταδιακής και μακρόσυρτης επιστροφής στην κανονικότητα. Θα υποβάλλουν στον Πρωθυπουργό τις προτάσεις τους και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει τον Απρίλιο».

Όπως τόνισε ο Στέλιος Πέτσας η άρση των μέτρων δεν θα είναι πριν το τέλος Απριλίου και η κυβέρνηση ελπίζει πως η χαλάρωσή τους θα αρχίσει να «ξεδιπλώνεται» μέσα στο Μάιο.

Ωστόσο, ακόμη και στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων δεν θα υπάρξει επιστροφή στην προ – κορωνοϊού καθημερινότητα. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η άρση θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη, ενώ παράλληλα θα χρειαστεί (σ.σ. από τον γενικό πληθυσμό) μία εξοικείωση για τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, αλλά και τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού.

Με αυτά του τα λόγια ο Στέλιος Πέτσας ουσιαστικά «σκιαγράφησε» την επόμενη ημέρα, όπου σταδιακά η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς θα αρχίσει να «χαλαρώνει» τα μέτρα, με τους πολίτες στη συνέχεια να καλούνται να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας. Πιθανώς, αυτός να είναι και ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο μεταθέτει τις αποφάσεις για τη χρήση μάσκας προσώπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος χθες ξεκαθάρισε πως δεν συνιστά τη χρήση της αυτή τη στιγμή, αλλά άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τέτοια οδηγία στο μέλλον (σ.σ. όσον αφορά τους κλειστούς χώρους).

Κικίλιας: Τα τεστ και τα αντισώματα θα παίξουν μεγάλο ρόλο  

«Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ήδη επεξεργαζόμαστε, και οφείλουμε να το κάνουμε, έχουμε κάνει μια προεργασία με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ποια είναι τα μέτρα, αυτά που ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα θα μπορούσαμε, αν συνεχίσει να πηγαίνει καλά η επιδημιολογική καμπύλη, σιγά-σιγά και λελογισμένα να αρχίσουμε να παίρνουμε πίσω», ανέφερε, ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Οι σύγχρονες μέθοδοι και το testing, τα rapid test, τα μοριακά τεστ και τα αντισώματα που έχει αποκτήσει ποσοστό του πληθυσμούάρα οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη ανοσία, θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στα επόμενα βήματα», επισήμανε και τόνισε πως «είναι προφανές ότι πρέπει να χτιστεί ένα «τείχος» και να προστατευθούν οι ηλικιωμένοι. Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, γιατί με πολλούς τρόπους μπορεί ο ιός να φτάσει σε αυτούς τους ανθρώπους».

Όπως είπε, η κυβέρνηση προσπαθεί «με νύχια και με δόντια» να προστατεύει τους ηλικιωμένους, τους ανοσοκατεσταλμένους, ανθρώπους σε γηροκομεία και τις ειδικές ομάδες του πληθυσμού. «Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και σε καμία περίπτωση να μην εφησυχαστούμε και να μην πάψουμε να δίνουμε σημασία στα μέτρα ατομικής υγιεινής, στη φυσική απόσταση – επαναλαμβάνω, όχι κοινωνική και ψυχική, στη φυσική απόσταση – και στους κανόνες τους οποίους δίνουν οι ειδικοί μας, οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι», ανέφερε.

Ο Β. Κικίλιας παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα θέμα το καλοκαίρι, με τον τουρισμό και με ποιο τρόπο θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα – αν θα μπορέσουν – όπως είπε, ξένοι πολίτες. «Υπάρχει ένα θέμα, αν θα εισέλθουν, αν θα έχουν κάνει το τεστ ή όχι, πώς θα μπορεί να πιστοποιηθεί αυτό, ποιες θα είναι οι πύλες εισόδου. Υπάρχουν πολλά logistics τα οποία προσμετρά η κυβέρνηση μαζί με τους επιστήμονες αυτήν τη στιγμή, με τη μέγιστη προσοχή, τεκμηριωμένα επιστημονικά. Και επαναλαμβάνω, δεν προτρέχει κανείς. Κανείς δεν μπορεί να ανακοινώσει κάτι αυτήν τη στιγμή, τίποτα δεν είναι δεδομένο», κατέληξε.