Οι Ιταλοί επιστρέφουν στα καφέ μπαρ καθώς οι περιορισμοί για την COVID-19 μειώθηκαν. Μετά από αρκετό καιρό, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα δύο τρίτα της Ιταλίας πέρασαν στην «κίτρινη ζώνη», επιτρέποντας σε καφέ και μπαρ σε αυτές τις λιγότερο ριψοκίνδυνες περιοχές να εξυπηρετούν ξανά τους πελάτες σε πάγκους και τραπέζια αντί να προσφέρουν μόνο παραλαβή (take away) σε πλαστικά ποτήρια.

«Αισθανόμασταν νεκροί χωρίς μπαρ», είπε η κάτοικος της Ρώμης, Τίζιανα Μπάλντο, καθώς έπαιρνε το ποτό της σε ένα μπαρ στο κέντρο της Ρώμης». «Είναι υπέροχο να έρχεσαι εδώ και να μιλάς με τους ανθρώπους, νιώθουμε ξανά ζωντανοί κάθε πρωί πριν πάμε στη δουλειά» πρόσθεσε.

Ενώ μεγάλο μέρος της Ευρώπης παραμένει σε αυστηρό lockdown, μπαρ και εστιατόρια σε διάφορα μέρη της Ιταλίας μπορούν να εξυπηρετήσουν και πάλι πελάτες έως τις 6 μ.μ. Από τις 6μ.μ. έως τις 10 μ.μ. επιτρέπεται το take away, όταν και ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι τις 5 π.μ. την επόμενη μέρα.

Η Ιταλία ήταν μια από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από το πρώτο κύμα της πανδημίας και έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη από το COVID-19, πίσω από τη Βρετανία. Ωστόσο, τα περιστατικά και οι θάνατοι μειώθηκαν, με 11.252 νέες περιπτώσεις την Κυριακή. Το Υπουργείο Υγείας μάλιστα μείωσε τους περιορισμούς σε 15 από τις 20 περιοχές της Ιταλίας, καθώς ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων συνέχισε να μειώνεται. Πέντε περιοχές παραμένουν κόκκινες ζώνες και τα ταξίδια μεταξύ περιοχών οποιουδήποτε χρώματος παραμένουν απαγορευμένα μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τουριστικά αξιοθέατα όπως το Κολοσσαίο, το οποίο είχε κλείσει για δύο μήνες, και τα Μουσεία του Βατικανού, που έκλεισαν για τρεις μήνες, άνοιξαν επίσης, δίνοντας στους λίγους τουρίστες που έδειξαν ασυνήθιστη συγκίνηση.

«Είμαι τόσο χαρούμενος, για πρώτη φορά υπάρχει κάτι θετικό στο COVID», δήλωσε ο Benoit Duplais, επισκέπτης από το Βέλγιο που μόλις είχε φτάσει στο Κολοσσαίο από το Βατικανό.

Ο τουρισμός είναι η ψυχή της οικονομίας της Ρώμης και πολλοί ελπίζουν ότι η χαλάρωση των περιορισμών είναι μια λάμψη ελπίδας για το μέλλον.

«Είμαστε πάντα αισιόδοξοι», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του μπαρ Giuseppe Unico. «Περιμένουμε την επιστροφή των τουριστών, αλλά τώρα αυτή η σκέψη είναι σαν ουτοπία»

 

Photo by Dirk Gonçalves Martins on Unsplash