Ένα συγκλονιστικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα κατασκευάστηκε στο τέλος του διάσημου παγετώνα Svartisen- δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας-, που αποτελεί ένα από τα πιο iconic μέρη για να επισκεφτεί κανείς στην επαρχία Νόρντλαντ στη Νορβηγία. Πρόκειται για έναν τόπο απαράμιλλου φυσικού κάλλους, που εντυπωσιάζει όποιον καταφέρει να τον επισκεφτεί.

Ξεκινώντας από ύψος μόλις 20 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας, ο Svartisen, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη λέξη «Svart» που σημαίνει «μαύρο», αφού το χρώμα του πάγου που διατηρείται για εκατοντάδες χρόνια, είναι ένας από τους πιο εύκολα προσβάσιμους παγετώνες της χώρας, ιδανικός για περιηγητές, ποδηλάτες, ορειβάτες, λάτρεις των extreme sports και φυσικά τουρίστες που αναζητούν πραγματικά περιπετειώδεις διακοπές ή και χαλάρωση στο απέραντο λευκό.

shutterstock-618158771.jpg
Παγετώνας Svartisen

Έτσι το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, δημιούργησε το ξενοδοχείο Svart Powerhouse που είναι χτισμένο στους πρόποδες αυτού του παγετώνα και κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνει το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στο εύθραυστο περιβάλλον. Δηλαδή, το κυκλικό κτίσμα ξεκινά από την ακτή κι επεκτείνεται μέσα στη λίμνη του φιόρδ, κάτω ακριβώς από την παγωμένη τούνδρα, στο «πόδι» του Svartisen. Εκτός αυτών, θεωρείται ένα μοναδικό εγχείρημα στον τομέα του τουρισμού, αφού αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο στον Αρκτικό Κύκλο. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως κατατάσσεται στα κτίρια της κατηγορίας Powerhouse, που για όσους δε γνωρίζουν ανήκουν όλες οι κατασκευές που παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν. Άρα, γίνεται λόγος για ένα eco hotel, άκρως φιλικό προς το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ηλιακούς συλλέκτες και σε πλήρως μελετημένη τοποθεσία στη λίμνη, το κτίριο θα παράγει τη δική του ενέργεια, επιτρέποντάς έτσι να λειτουργήσει με περίπου 85% λιγότερη ενέργεια από τα αναλόγων υπηρεσιών ξενοδοχεία, ενώ ιδιωτικές βεράντες θα σκιάζουν την ανάγκη για τεχνητή θέρμανση. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχτηκε αφού στο συγκεκριμένο σημείο ο ήλιος δε δύει σχεδόν ποτέ, έτσι είναι πολύ εύκολο να συλλεχθεί το ηλιακό φως και αργότερα να χρησιμοποιηθεί.

svart-hotel-2.jpg
Η εντυπωσιακή εξωτερική όψη του Svart Hotel

Η κυκλική δομή του ξενοδοχείου οικοδομείται πάνω σε ξύλινους στύλους, προκειμένου να μειωθεί η ανθρώπινη επέμβαση στο τοπίο. Εμπνευσμένο από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, το Svart Powerhouse θα προσφέρει στους επισκέπτες 360 μοιρών θέα στο φιόρδ του Holandsfjorden, στην πιο κοντινή με τη θάλασσα περιοχή, στην οποία προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια και τοπικά πλοία αλλά και στο μοναδικό αλπικό τοπίο. Ακόμη, εντυπωσιακό είναι πως από αυτό το σημείο μπορεί κανείς να πετύχει συχνά το Βόρειο Σέλας και να το παρατηρήσει μέσα από τα δωμάτιά του.

Σε αυτό το ξενοδοχείο όμως οι παροχές δε σταματούν στη θέα του. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν αρκετές δραστηριότητες. Αρχικά, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν αναρρίχηση στους πάγους μαζί με εκπαιδευμένους οδηγούς ακόμη και αν δεν είχαν ποτέ ξανά ανάλογη εμπειρία. Για τους λάτρεις της yoga, θα υπάρχουν καθημερινά μαθήματα όχι μόνο στους εσωτερικούς του χώρους, αν και εφόσον οι θερμοκρασίες το επιτρέπουν. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως διοργανώνονται classes κάτω από τον ήλιο τα μεσάνυχτα, και αφορούν την περίοδο που στην περιοχή δε δύει καθόλου. Τέλος, δε θα μπορούσαν να μην εντάξουν το ψάρεμα στα activities που παρέχουν αφού πρόκειται για μία από τις πιο χαρακτηριστικές ασχολίες των ανθρώπων της περιοχής.

svart-hotel-4.jpg
Ο μαγευτικός βυθός κάτω από το Svart Hotel
804ee11cc3573aba7e5fc6f30db76e42.jpg
Θαυμάστε το ιδιαίτερο design του ξενοδοχείου

Η λειτουργία του αναμένεται να οριστεί για το 2021, αφήνοντας το κοινό του να αγωνιά για το αποτέλεσμα. Η επίσκεψη σε μία τέτοια περιοχή αποτελεί μία συγκλονιστική εμπειρία όπου όλοι οι απανταχού travellers πρέπει να βιώσουν. Η παρατήρηση της φύσης, το detox από την τεχνολογία και ηρεμία που προσφέρει είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Svart Powerhouse, να εντάσσεται στη λίστα με τους πιο dreamy προορισμούς.