Πάνε δυο χρόνια από τότε που ανακαινίστηκε το… αιωνόβιο, ξύλινο, οκταγωνικό και χαρακτηρισμένο -με υπουργική απόφαση του 1985- ως διατηρητέο περίπτερο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα λόγω μεγέθους, είναι το μικρότερο διατηρητέο της πόλης.

Με την ανακαίνιση φάνηκε να αποκτά προοπτική… μακροζωίας και χρήσιμης -για την πόλη- λειτουργίας. Κι αυτό γιατί, όπως είχε δηλώσει τότε (τον Σεπτέμβριο του 2017) ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παπάς, στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής ήταν, αυτό να λειτουργήσει ως σημείο παροχής πληροφοριών (info- kiosk) του Δήμου.

Προς την κατεύθυνση αυτή επιδιώχθηκε συνεργασία και μ΄άλλους φορείς, όπως μουσεία, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.α. Μόνο που το σχέδιο έμεινε επί χάρτου. Το περίπτερο αφής στιγμής ανακαινίσθηκε, κλειδώθηκε και παραμένει αναξιοποίητο.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το συγκεκριμένο περίπτερο δεν είναι τυχαίο! Αντιθέτως, υπάρχουν λόγοι που το καθιστούν ξεχωριστό, όπως η ηλικία του. Υπάρχει μάλιστα φωτογραφία που το εμφανίζει δίπλα στη μία και μοναδική είσοδο που είχε η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που οργανώθηκε από τον Νικόλαο Γερμανό, η Έκθεση του 1926, η οποία δεν αναπτύχθηκε στη σημερινή έκταση της ΔΕΘ-Helexpo αλλά στο πάρκο απέναντι από το Γ΄ Σώμα Στρατού, το γνωστό ως Πεδίο του Άρεως.

Με αυτά και μ΄εκείνα λοιπόν, το περίπτερο φαίνεται πως ξεχάστηκε εκ νέου κι έμεινε εκεί να παλεύει με τον χρόνο και να μετρά Διεθνείς Εκθέσεις. Αυτή τη φορά με αφετηρία το 2017, το έτος ανακαίνισής του…

Info: Για εκείνους που δεν γνωρίζουν, το περίπτερο βρίσκεται στο πεζοδρόμιο μεταξύ του -επίσης διατηρητέου- κτιρίου των προσκόπων και του νέου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου.

Υ.Γ. 1. Για την ελαφριά κλίση του περιπτέρου προς τα δεξιά δεν ευθύνεται το χέρι του φωτογράφου αλλά εκείνου που το τοποθέτησε εκεί. Έτσι ήταν πριν την ανακαίνισή του, έτσι και μετά.

Υ.Γ. 2. Προσωπικά μου άρεσε περισσότερο πριν την ανακαίνισή του. Ήταν πιο αρχοντικό, πιο πληθωρικό, πιο ζεστό, πιο κομψό και αρχιτεκτονικά πιο εντυπωσιακό. Ήταν πιο….