Άνιση μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες στο Δυρράχιο και σε άλλες πόλεις και περιοχές της Αλβανίας, προκειμένου, το τρίτο 24ωρο μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, να εντοπίσουν τους δεκάδες εγκλωβισμένους ανθρώπους που αγνοούνται και -ει δυνατόν- να ανασύρουν όσους έχουν επιβιώσει μέσα στην κόλαση που βρέθηκαν.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που μεταδίδει το Associated Press, ο τραγικός απολογισμός έχει ανέλθει πλέον στους 49 νεκρούς, καθώς ανασύρθηκαν τρεις ακόμη σοροί κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Τα νέα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Έντι Ράμα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.

Οι προβλέψεις, ωστόσο, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς τα τραύματα, η έλλειψη οξυγόνου, τροφής και νερού, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού σε κανονικές συνθήκες, πόσω μάλλον όταν κάποιος βρεθεί θαμμένος από τόνους τσιμέντου και οικοδομικών υλικών.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς. Η λίστα θανάτου θα μεγαλώσει, εκτιμούν οι υπεύθυνοι των αλβανικών αρχών, υπολογίζοντας, τρεις ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό, την προσθήκη των αγνοουμένων-εγκλωβισμένων και τη σοβαρότητα των τραυμάτων αρκετών ανθρώπων που επιβίωσαν, αλλά με τραυματισμούς που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται με δεκάδες σεισμούς το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο κίνδυνος για τους διασώστες, καθώς επιμένει να τρέμει η γη, είναι μεγάλος.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άστεγοι αναγκάζονται να διαβιώνουν σε σκηνές, μέσα στο κρύο και ενώ έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους και όλα τα υπάρχοντά τους. Οργανώσεις προσφέρουν νερό, τρόφιμα και κουβέρτες, ώστε οι σεισμόπληκτοι να περάσουν αυτές τις πρώτες στιγμές της νέας τους πραγματικότητας, έχοντας τουλάχιστον τα απαραίτητα.

Η Αλβανία, που κανονικά θα εόρταζε την 107η επέτειο από την ανεξαρτησία της χθες Πέμπτη — όλες οι επίσημες τελετές ακυρώθηκαν — είχε να βιώσει φονικό σεισμό από το 1979, όταν σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, και γενικά το επίπεδο προετοιμασίας στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών χαρακτηρίζεται χαμηλό από ειδικούς.