Σταθερά και ριζικά αλλάζει η εικόνα σε περιοχές του δήμου Νεάπολης-Συκεών με την επιτυχή έκβαση των προτάσεων για χρηματοδότηση σημαντικών έργων που υποβλήθηκαν και εντάχθηκαν σε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ).

Μετά την ένταξη του μεγάλου έργου-παρέμβασης που προηγήθηκε, αυτό της ανάπλασης και ανακατασκευής του πάρκου «Ρουμανικών» στη Δ.Ε. Νεάπολης, προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ, στο δρόμο της υλοποίησης περνά και το έργο δημιουργίας Υπαίθριου Χώρου Πρασίνου στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς στη Ρήγα Φεραίου της Δ.Ε. Συκεών, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Μάλιστα η έγκριση της χρηματοδότησής του ήρθε ως φυσικό αποτέλεσμα της υψηλής βαθμολόγησης του φακέλου από την αρμόδια επιτροπή της Π.Κ.Μ., καταλαμβάνοντας τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία μεταξύ των συνολικά δέκα προτάσεων που υποβλήθηκαν από κεντρικούς δήμους του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικής ανάπλασης του υπαίθριου χώρου που οριοθετείται από τις οδούς Ρήγα Φεραίου, Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, Ναυπάκτου και Αναξαγόρα στην περιοχή της Λαϊκής Αγοράς Συκεών, συνολικού εμβαδού 1.465 τ.μ. με παράλληλη αναμόρφωση όλων των περιμετρικών οδών.

«Εργαζόμαστε καθημερινά ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει ανθρώπινες συνθήκες ζωής, υπηρεσίες που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά του, χώρους πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας που θα δώσουν στον πολίτη διέξοδο και διαφυγή στην πληθώρα των καθημερινών του προβλημάτων, θα του αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής του. Με μεθοδική δουλειά και λεπτομερή εργασία τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου επέτυχαν την ένταξη για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα ενός ακόμη έργου πνοής για τον δήμο μας, αυτού του Χώρου Πρασίνου στην περιοχή της Λαϊκής Αγορά επί της οδού Ρ.Φεραίου, που θα δημιουργεί έναν ποιοτικό πνεύμονα πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ο Χώρος Πρασίνου

Η λεπτομερής περιγραφή της αναγκαιότητας του εγκεκριμένου για χρηματοδότηση έργου στη μελέτη που υποβλήθηκε προς έγκριση, η αρτιότητά της στη δομή και την ανάπτυξη των σχεδίων από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που καταδείκνυαν και την ανάγκη υλοποίησής του, έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα και οι κάτοικοι της ευρύτερης πυκνοδομημένης περιοχής θα απολαμβάνουν τη νέα όαση που παίρνει το δρόμο της υλοποίησης.

«Πρόκειται για μια ακόμη επιτυχία του δήμου και της Τεχνικής Υπηρεσίας μας. Οργανωμένα και μεθοδικά αλλάζουμε τον τόπο μας, επενδύουμε στο αστικό πράσινο και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής μας», σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης.

Σύμφωνα με τη τεχνική έκθεση, στο εσωτερικό του υπαίθριου χώρου πρασίνου θα γίνει επίστρωση με κυβόλιθους ανοιχτού τύπου και φύτευση χλοοτάπητα, θα τοποθετηθούν κράσπεδα κήπου κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλισθούν παρτέρια φύτευσης με αυτόνομο σύστημα άρδευσης.

Έμφαση δίδεται στη φύτευση πολλών δένδρων αλλά και θάμνων ώστε να εξασφαλίζεται σκίαση στο χώρο κατά τους θερινούς μήνες, ενώ σε συνδυασμό με τη χρήση υλικών επιστρώσεων από ψυχρά υλικά, προβλέπεται η αναβάθμιση του μικροκλίματος της περιοχής. Παράλληλα, θα επιτευχθεί και η εξασφάλιση ενός απομονωμένου χώρου χαλάρωσης από τον φορτισμένο αστικό ιστό.

Τέλος, όπως στο σύνολο των έργων του δήμου Νεάπολης-Συκεών που περιλαμβάνει και παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό, προβλέπεται επίσης ανάπλαση με φωτιστικά σώματα, καθώς και η τοποθέτηση υπόγειων κάδων οικιακών απορριμμάτων.

Στα όρια της έκτασης θα τοποθετηθούν κράσπεδα οδοποιίας και θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο πλάτους 0,95 μέτρων, το οποίο θα επιστρωθεί με τσιμεντοκυβόλιθους που θα περιέχουν ψυχρά υλικά.