Αυτοψία του Ράδιο Θεσσαλονίκη στα Λουτρά Λαγκαδά : Ένα στολίδι χωρίς λάμψη (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Τα Λουτρά Λαγκαδά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή Μυγδονία και αναμφίβολα αποτελούν έναν διαφορετικό προορισμό για χαλάρωση και αναζωογόνηση. Διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις για λουτροθεραπεία αλλά και άλλους χώρους για σπα, μασάζ και αθλητικές δραστηριότητες.

Μπαίνοντας ο χώρος κερδίζει τον επισκέπτη, ζεστός και ευχάριστος με ωραία γήινα χρώματα και λιτή διακόσμηση. Λειτουργεί ρεσεψιόν όπου κόβεις εισιτήριο και κατευθύνεσαι προς τους δύο δημόσιους λουτήρες. Στον προθάλαμο υπάρχουν αποδυτήρια και ντους και στη συνέχεια αφού φορέσεις το μαγιό σου μπαίνεις στα θολωτά λουτρά.

Στο δάπεδο περιμετρικά υπάρχουν μάρμαρα και στη βάση της στρόγγυλης πισίνας ξύλινο δάπεδο ενώ υπάρχει και χαμηλός φωτισμός που δένει αρμονικά με το φως που μπαίνει από το θόλο. Οι υδρατμοί δημιουργούν μια ωραία αίσθηση και το νερό αναβλύζει από 3 βρύσες με αρκετή πίεση. Η θερμοκρασία συνήθως είναι 38-39 βαθμοί Κελσίου.

Ορατή η εγκατάλειψη

Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις χρήζουν επειγόντως ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού καθώς οι φθορές από το χρόνο είναι ορατές.

Εξωτερικά ο χώρος μοιάζει εγκαταλελειμμένος, σπασμένη η επιγραφή στο τόξο της εισόδου, φθαρμένοι τοίχοι, χορταριασμένα πεζοδρόμια.

Εσωτερικά κάποια από τα ατομικά υδρομασάζ είναι εκτός λειτουργίας ενώ αναβάθμιση χρήζουν οι χώροι των αποδυτηρίων, των wc και των ντους.

Το ξενοδοχείο που κάποτε υπήρχε είναι κλειστό εδώ και κάποια χρόνια με αποτέλεσμα να ρημάζει ενώ το χειμώνα δεν λειτουργεί το αναψυκτήριο.

Οι εγκαταστάσεις

Τα λουτρά χρονολογούνται  από το 900 μ.Χ. και η παράδοση αναφέρει πως κατασκευάσθηκαν από τον στρατιωτικό γιατρό του Βυζαντίου Ιουστινιανό. Μέχρι σήμερα σώζονται και λειτουργούν δύο βυζαντινές δεξαμενές του 900 και του 1400 μ.Χ. Η συστηματική οργάνωση των λουτρών άρχισε το 1925 και έκτοτε γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής.

Το ιαματικό νερό (Υπέρθερμο Cl- Na- K-Br-I-B- Sr- Li) με θερμοκρασία στην πηγή 57,5ο C είναι κατάλληλο για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία

Οι θεραπευτικές του ενδείξεις είναι: Παθήσεις των αρθρώσεων και των οστών, ρευματικές και κινητικές παθήσεις, παθήσεις κυκλοφορικού και  νευρικού συστήματος, δυσλειτουργίες του ήπατος, της χολής και των νεφρών, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, ευαισθησίες στο πεπτικό σύστημα και δερματοπάθειες

Οι λουτήρες

Ιουστινιανός: Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 900 μ.Χ με το θόλο, τις μαρμάρινες βρύσες και με τον απαλό φωτισμό να δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Μυγδονία:  Βυζαντινός ομαδικός λουτήρας του 1400 μ.Χ.
Θερμία Άρτεμις: Ομαδικός λουτήρας διαμορφωμένος για παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος.

Κορώνεια:  Σύγχρονος ομαδικός λουτήρας που προσφέρεται, κατόπιν ραντεβού, για ιδιωτική χρήση από παρέες και οικογένειες.

Επιπλέον διατίθενται 21 ατομικά υδρομασάζ και 20 ατομικοί λουτήρες.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν ακόμη μία εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων 50×25 και μία παιδική διαστάσεων 10×25, γήπεδα beach volley, ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις ενώ υπάρχουν και περιπατητικές διαδρομές 1000 και 2000 μέτρων

 

Οι τιμές

Το εισιτήριο για τις δεξαμενές έχει κόστος 6 ευρώ και για τα υδρομασάζ 5 ευρώ το άτομο, ενώ υπάρχουν πολλές εκπτώσεις για ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, φοιτητές, δημότες Λαγκαδά, άπορους και γκρουπ.

Για όλη τη χειμερινή περίοδο, διατίθεται 50%έκπτωση από Δευτέρα έως Πέμπτη για ανέργους, φοιτητές, πολύτεκνους, δημότες Λαγκαδά στις ομαδικές δεξαμενές και στα υδρομασάζ.