Αυξήθηκε ο δανεισμός των εισηγμένων στο εξάμηνο

Αυξήθηκε 11,7% ο καθαρός δανεισμός των 199 εισηγμένων στη λήξη του α’ εξαμήνου 2017 και ανήλθε στα 22,287 δισ. ευρώ από 19,948 δισ. ευρώ που ήταν ο καθαρός δανεισμός στις 30 Ιουνίου 2016.

xrimatistirio

Αυξήθηκε 11,7% ο καθαρός δανεισμός των 199 εισηγμένων στη λήξη του α’ εξαμήνου 2017 και ανήλθε στα 22,287 δισ. ευρώ από 19,948 δισ. ευρώ που ήταν ο καθαρός δανεισμός στις 30 Ιουνίου 2016. Η αιτία για την άνοδο του καθαρού δανεισμού(συνολικές τραπεζικές υποχρεώσεις-ταμειακά διαθέσιμα) οφείλεται κυρίως στην αναμόχλευση του τραπεζικού δανεισμού που επέλεξαν οι υγιείς επιχειρήσεις της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το δωδεκάμηνο (Ιούνιος 2016-Ιούνιος 2017) για να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους προγράμματα που αφορούσαν είτε είσοδο σε νέες αγορές του εξωτερικού, είτε εξαγορές ανταγωνιστικών επιχειρήσεων είτε για ανανέωση γραμμών παραγωγής. Επίσης αρκετές επιχειρήσεις προχώρησαν σε επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους ενώ και ο υψηλός φορολογικός συντελεστής(29%) υποχρέωσε πολλές εταιρίες να αυξήσουν το δανεισμό τους για να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους εισφορές προς το κράτος. Η εικόνα αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί το β’ εξάμηνο του 2017 όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ο συνολικός καθαρός δανεισμός πιθανότατα τα προσεγίσει τα 24-25 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς.

Η αύξηση του καθαρού δανεισμού συνδέεται άμεσα με την αύξηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού των επιχειρήσεων στη λήξη του α’ εξαμήνου 2017 και διαμορφώθηκε στα 20,9 δισ. ευρώ από 18,8 δισ. ευρώ που ήταν ο μακροπρόθεσμος δανεισμός στις 30 Ιουνίου 2016. Θα πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι ελαφρά άνοδο(0,7%) παρουσίασαν και τα ταμειακά διαθέσιμα των 199 εισηγμένων στη λήξη του φετεινού εξαμήνου και έφθασαν τα 9,325 δισ. ευρώ από 9,262 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2016.

Οι εισηγμένες εταιρείες βίωσαν με έντονο τρόπο την έλλειψη ρευστότηταςπου προκάλεσε ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls), που επεβλήθη στις 28 Ιουνίου 2015 και ήδη συμπληρώνονται 28 μήνες. Εάν εξαιρέσουμε μια ομάδα 30 εισηγμένων, που συνεχίζουν να εξυπηρετούν τον δανεισμό τους, αφού έχουν θετική λειτουργική κερδοφορία και υψηλό δείκτη εξωστρέφειας, υπάρχουν ακόμη 140 εισηγμένες που με αγωνιώδη προσπάθεια καταφέρνουν να είναι συνεπείς, τουλάχιστον στους χρόνους αποπληρωμής για να μπορούν να διατηρούν ανοικτές τις γραμμές πίστωσης.

Σήμερα, πολλά από τα δάνεια των 140 εισηγμένων έχουν καταστεί βραχυπρόθεσμα και για κάποιες εταιρείες απαιτητά επειδή δεν πληρούνται οι όροι. Οι εισηγμένες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και από τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται πως τα επιτόκια μειώνονται σημαντικά και οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπνεύσουν, αφού οι τόκοι θα μειωθούν και θα μπορέσει να βελτιωθεί η τελική γραμμή των αποτελεσμάτων.

Για κάποιες εταιρείες, πάντως, η απλή αναχρηματοδότηση, έστω και με δραστική μείωση του επιτοκίου, ίσως να μην είναι αρκετή, αφού χρειάζεται ισχυρή κεφαλαιακή ένεση προκειμένου να βελτιωθεί ο ισολογισμός. Το σημαντικό από την αναχρηματοδότηση είναι πως, εκτός από ανάσες ρευστότητας, φεύγει και ένας πονοκέφαλος από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι τώρα μπορούν να αφιερώσουν τον χρόνο που κερδίζουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων. Μην ξεχνάμε ότι την τελευταία διετία οι περισσότεροι επιχειρηματίες ασχολούνται σχεδόν όλη την ημέρα για να πετύχουν καλύτερους όρους δανεισμού και να εξασφαλίσουν πολύτιμη ρευστότητα και έχουν αφήσει πίσω την αναζήτηση νέων πελατών σε Ελλάδα και εξωτερικό.