Οι συνταγές αφορούν ένα δείπνο για δύο άτομα που μπορείς σχετικά εύκολα να μαγειρέψεις στην καλή ή στην υποψήφια καλή σου.
Κάποιες συνταγές λόγω πληθώρας υλικών δίνονται για 4 άτομα – μην πανικοβάλλεσαι, σερβίρεις 2 και τα υπόλοιπα σε βάζεις σε ταπεράκι για τη την επόμενη μέρα στη δουλειά.

Λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς και θαλασσινά

Ξόδεψε λίγο χρόνο για το στήσιμο του πιάτου.
Υλικά

> 1 πακέτο λιγκουίνι με μελάνι σουπιάς
> 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
> 8 ντοματάκια κλαμπ
> 4 μεγάλες γαρίδες
> 12 χτένια ή κυδώνια (όστρακα, μην πας στο μανάβη…)
> 2 καλαμάρια, τα πλοκάμια τους (μικρά ή μεσαία)
> 4 κ.σ. βούτυρο αχινού (δες παρακάτω)
> ελαιόλαδο
> αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το βούτυρο αχινού
> 50 γρ. αβγά αχινού (1 βαζάκι, μόνο τα αβγά, όχι τα υγρά)
> 2 πακέτα ανάλατο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
> 1 κ.σ μαραθόσπορος τριμμένος
> 2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

> Ομογενοποιούμε όλα τα υλικά για το βούτυρο αχινού σε ένα μίξερ ή με το χέρι σε ένα μπολ με μια σπάτουλα. Φυλάμε 4 κ.σ. για τη συνταγή και φυλάμε την υπόλοιπη ποσότητα στον καταψύκτη για μελλοντική χρήση.
> Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι τα ντοματάκια, τα αλατοπιπερώνουμε, τους περνάμε λίγο λάδι από πάνω και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά (ή μέχρι να ζαρώσει η φλούδα τους). Τα βγάζουμε και τα κρατάμε.
> Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το κρασί να πάρει βράση. Ρίχνουμε τα χτένια / κυδώνια και τα αφήνουμε μέχρι να ανοίξουν καλά τα κελύφη τους (όποια δεν ανοίξουν τα πετάμε). Τα φυλάμε μαζί με το ζωμό.
> Ρίχνουμε λάδι σε ένα άλλο τηγάνι και σοτάρουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών. Σβήνουμε με λίγο από τον χυμό από τα χτένια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μισό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση (το πολύ 10 λεπτά).
> Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε αλάτι και τα ζυμαρικά. Βράζουμε σύμφωνα με τους χρόνους του παρασκευαστή, μέχρι να γίνουν al dente.
> Προσθέτουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών, τα χτένια, τις γαρίδες, ζωμό από τα χτένια και τα 4 κ.σ. βούτυρο αχινού. Ρίχνουμε στη συνέχεια τα ντοματάκια και τα λιγκουίνι (που τα παίρνουμε απευθείας από την κατσαρόλα όπου έβραζαν).
> Αφήνουμε λίγο ανακατεύοντας συνεχώς, να φύγουν τα πολλά υγρά.
> Σερβίρουμε σε 4 μπολάκια ζυμαρικών, πρώτα τα λιγκουίνι και από πάνω τους τα θαλασσινά και τα ντοματάκια.
> Στολίζουμε με μερικά φυλλαράκια μαϊντανού.

Αποδομημένη καρμπονάρα

Μια αποδομένη συνταγή – έκπληξη.
Υλικά

> 1 κούπα πανσέτα (αλλαντικό) κομμένη σε μικρά κυβάκια (εναλλακτικά: μπέικον)
> 4 φύλλα λαζάνια (προτιμούμε φρέσκα αν βρούμε)
> 4 αβγά
> 2 κ.σ. βούτυρο
> τριμμένο πεκορίνο
> ξίδι
> αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

> Σοτάρουμε την πανσέτα σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας τακτικά. Την αποσύρουμε μόλις πάρει ένα καφέ χρώμα και γίνει εξωτερικά τραγανή (8-10 λεπτά). Σβήνουμε τη φωτιά, τη βγάζουμε και τη φυλάμε.
> Ρίχνουμε στο ίδιο τηγάνι το βούτυρο να λιώσει και το αφήνουμε εκεί.
> Βάζουμε σε μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξίδι και κατεβάζουμε τη φωτιά στο μισό. Με ένα πιρούνι/κουτάλι δημιουργούμε στο κέντρο της κατσαρόλας μια δίνη και στο κέντρο της ρίχνουμε ένα αβγό (καλό είναι να το έχουμε σπάσει προηγουμένως σε ένα φλιτζάνι). Συνεχίζουμε να δημιουργούμε δίνες ώστε το αβγό να πάρει ένα σχήμα και το βγάζουμε στα 3 περίπου λεπτά (ο κρόκος του θα πρέπει να είναι υγρός). Συνεχίζουμε παρομοίως με το 2ο, το 3ο, το 4ο αβγό. Τοποθετούμε τα αβγά σε τρυπητό / σχάρα ώστε να φύγουν τα νερά.
> Βράζουμε τα φύλλα από τα λαζάνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, 2-3 λεπτά εφόσον είναι φρέσκα, περισσότερα άμα είναι ξηρά (οι χρόνοι αναγράφονται στη συσκευασία).
> Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή σπάτουλα μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε 2 πιάτα (εφόσον είναι ζεσταμένα, ακόμη καλύτερα). Από πάνω τους τοποθετούμε 2 αβγά ποσέ (εάν δεν το καταλάβατε, αυτά φτιάξατε).
> Μοιράζουμε την πανσέτα στα δυο πιάτα, περιχύνουμε με το βούτυρο, και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο πεκορίνο (μην τα «θάψουμε», χαλάνε οι ισορροπίες).
Υ.Γ.: προτείνεται ως πρώτο πιάτο.

Μαύρη πάστα με μύδια

Η κορυφαία sexy μακαρονάδα!
Υλικά

> 1 πακέτο μαύρα μακαρόνια ή λιγκουίνι
> 2 κ. φρέσκα μύδια
> ½ κούπα έτοιμα φασόλια από κονσέρβα (προαιρετικά)
> ½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
> 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
> 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα (ή μπούκοβο)
> 3 κ.σ. ελαιόλαδο
> 3 σκελίδες σκόρδο
> φρέσκο μαϊντανό
> αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

> Καθαρίζουμε τα μύδια: με ένα σκληρό βουρτσάκι ή με την πλευρά του μαχαιριού που δεν κόβει, αφαιρούμε οτιδήποτε είναι κολλημένο πάνω τους. Αφαιρούμε τα «μουστάκια» τους τραβώντας τα με φορά προς το στενό τμήμα του κελύφους.
> Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο για να το αρωματίσει.
> Προσθέτουμε τα μύδια, τα φασόλια (αν αποφασίσουμε να τα βάλουμε), το κρασί και την ντομάτα και καλύπτουμε με καπάκι το τηγάνι.
> Ύστερα από 5 λεπτά περίπου, κρατάμε όσα μύδια έχουν ανοίξει και πετάμε τα υπόλοιπα. Τα καθαρίζουμε από τα κελύφη (κρατώντας λίγα με μισό κέλυφος για διακόσμηση).
> Ξαναρίχνουμε τα μύδια στη σάλτσα και αφήνουμε όλα τα υλικά να βράσουν μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά.
> Για να πετύχουμε το σερβίρισμα της φωτογραφίας πρέπει να βράσουμε τα μακαρόνια οριζοντίως και χωρίς να ανακατευτούν. Αυτό θα το πετύχουμε αν τα ρίξουμε σε 2 δόσεις σε μια μεγάλη φόρμα για κέικ που θα την ακουμπήσουμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας με μπόλικο (αλατισμένο μόλις πάρει βράση) νερό ή σε μια «πουασονιέρα», το ειδικό μακρόστενο παραλληλεπίπεδο σκεύος που ψήνουμε / βράζουμε / αχνίζουμε μεγάλα ψάρια. Αφαιρούμε τα ζυμαρικά μόλις είναι al dente με πλατιά τρυπητή σπάτουλα.
> Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε μακρόστενη πιατέλα. Ρίχνουμε τη σάλτσα από πάνω. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τη λεπτοκομμένη φρέσκια καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο (ή τίποτε από τα δύο εάν μας ενοχλούν τα καυτερά).
> Ολοκληρώνουμε τη διακόσμηση με φυλλαράκια μαϊντανού (δεν μας ενδιαφέρει πόσα θα είναι, αρκεί το πιάτο να μη δείχνει πράσινο).