Μαζί με τον τουρισμό και τη γαστρονομία, ο πολιτισμός αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης πόλης, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν. Ταυτόχρονα βέβαια, αποτελεί και δείκτη καλλιέργειας και πνευματικής ευημερίας, διαμορφώνοντας τις θεσμικές αλλά και καθημερινές εκείνες συνθήκες στις οποίες μπορεί να ανθίσει η δημοκρατία, η ελευθερία, η ανταλλαγή ιδεών, οι δημιουργικές συνέργειες και μια ευρύτερη άνθιση των τεχνών και του πνεύματος.

Με δεδομένη λοιπόν τη σπουδαιότητα μιας πολυμορφικής και με ευρεία έκταση πολιτιστικής δράσης για τη Θεσσαλονίκη,  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέκρινε 10+1 δράσεις για τον πολιτισμό που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη διάρκεια όλου του χρόνου, και τις οποίες πρότεινε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού για το 2020.

Δίπλα σε καθιερωμένα και δημοφιλή Φεστιβάλ, όπως τα Δημήτρια , το IΝ-EDIT και οι Θεατρικές φωνές της πόλης, έρχονται να προστεθούν φιλόδοξες, πρωτότυπες προτάσεις, όπως το Φεστιβάλ Καλοκαιριού που σκοπεύει να δημιουργήσει ένα παράλιο πολιτιστικό τόξο με πολυποίκιλες εκδηλώσεις από το Λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και το Φεστιβάλ Thessaloniki Green Party.

shutterstock-493526761.jpg

Αλλά ας δούμε όλες τις δράσεις πιο αναλυτικά παρακάτω:

1) Θεατρικές Φωνές της πόλης

Λειτουργία Ανοικτής Σκηνής στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον ως δημιουργική πλατφόρμα για τις νεανικές θεατρικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, με ανοιχτή πρόσκληση προς όλες τις θεατρικές ομάδες. (Μάρτιος-Απρίλιος)

2) Διανυκτέρευση στα Μουσεία

Για 7η συνεχή χρονιά συνεχίζεται η πρωτότυπη προσέγγιση των μουσείων με τα παιδιά να ζουν την εμπειρία της διανυκτέρευσης σε αυτά. Για πρώτη φορά θα υπάρξει το πρόγραμμα family sleepover για κοινές δράσεις γονέων και παιδιών στα μουσεία (Μάρτιος-Απρίλιος)

3) Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών IN-EDIT

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ Μουσικού Ντοκιμαντέρ. Το In-Edit είναι το παρασκήνιο του μουσικού κόσμου, καταγράφει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της μουσικής και την αλλαγή των αποχρώσεών της. (Απρίλιος)

4) Φεστιβάλ Thessaloniki Green Party

Περιλαμβάνει εκδηλώσεις με επίκεντρο τα παιδιά και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Έμπειροι παιδαγωγοί, και καλλιτέχνες θα αξιοποιήσουν δημιουργικά το Άλσος «Πεδίον του Άρεως» και θα το διαμορφώσουν σ ένα μοναδικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό περιβάλλον για παιδιά και νέους. (Μάιος)

5) Φεστιβάλ Comic Con

Θα πραγματοποιηθεί για 6η συνεχή χρονιά για τους λάτρεις των κόμικς, του animation και των video games. Φέτος, έχει απευθυνθεί πρόσκληση σε σχεδιαστές των STUDIO GHIBLI της φημισμένης εταιρίας παραγωγής ταινιών animation “manga” ενώ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης με την MOYSA του ΟΜΜΘ με μουσικά έργα από ιαπωνικές ταινίες των manga. (Μάιος)

1-v8Ovg.jpg

6) Φεστιβάλ καλοκαιριού

Ένα νέο, μεγάλο καλοκαιρινό Φεστιβάλ υψηλών προδιαγραφών, με την οργανωτική μορφή ενός παράλιου πολιτιστικού τόξου που θα ξεκινά από το λιμάνι και θα καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έχοντας δυο δημιουργικούς άξονες και δεκάδες πολυσήμαντες εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό. Οι χώροι των εκδηλώσεων είναι το Θέατρο Κήπου και η Νέα Παραλία. (Ιούλιος-Αύγουστος)

7) Αφιέρωμα στην παράδοση

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην ελληνική παράδοση με μουσικά σχήματα εμπνευσμένα από τις πλούσιες παραδοσιακές πολιτισμικές πηγές, έθιμα και θεατρικά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, καθώς και βραδιές όπου το ροκ θα συναντά την παράδοση. (Σεπτέμβριος)

8) Reworks

Το νεανικό μουσικό project που αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ψυχαγωγία. Προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της τεχνολογίας και του ακτιβισμού θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους συμμετέχοντες, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν πρωτοπόροι καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής και κουλτούρας.(Σεπτέμβριος)

shutterstock-689518807.jpg

9) Εκδηλώσεις «Δημητρίων»

Tα Δημήτρια είναι η μεγαλύτερη γιορτή της πόλης, εξελίχθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας κι έτσι πρέπει να παραμείνουν. Για το 2020 στόχος του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να ανανεώσει τη θέση των «Δημητρίων» στη συνείδηση των πολιτών μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα ποιοτικό, ποικιλόμορφο και ελκυστικό για όλες τις ηλικίες. Η πόλη θα φιλοξενήσει σημαντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζοντας στο κοινό της όλες τις νέες τάσεις της παγκόσμιας σκηνής. Το φεστιβάλ των Δημητρίων επιχειρεί στην 55η του διοργάνωση να αφήσει το πολιτιστικό του αποτύπωμα στην πόλη ενεργοποιώντας συνέργειες με πολιτιστικούς και επαγγελματικούς φορείς, προσελκύοντας ακόμα περισσότερους επισκέπτες και χαράσσοντας τον πολιτιστικό προσανατολισμό της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα χρόνια. (Οκτώβριος)

10) Βυζαντινές γιορτές

Η μακραίωνη παράδοση και η βυζαντινή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης την τοποθετεί σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι εκδηλώσεις των Βυζαντινών Γιορτών έχουν στόχο να αναδείξουν αυτή την παράδοση μέσα από την καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία. Θα διοργανωθούν, μεταξύ άλλων, έκθεση βυζαντινών κειμηλίων, δράσεις βυζαντινής γαστρονομίας, συναυλία συμφωνικής μουσικής εμπνευσμένη από την ιστορία του Βυζαντίου, κ.ά. (Οκτώβριος)

+1) Μαγεμένες γιορτές-Χριστούγεννα 2020

Ο άξονας της Αριστοτέλους θα αποτελέσει και πάλι την καρδιά των «μαγεμένων» χριστουγεννιάτικων γιορτών, ενώ δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Οι εκδηλώσεις των Χριστουγέννων θα περιλαμβάνουν συναυλίες με δημοφιλείς καλλιτέχνες στην πλατεία Αριστοτέλους και πλατεία Δικαστηρίων καθώς και παιχνίδια, με θεατρικά και ψυχαγωγικά δρώμενα στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό, το οποίο θα στηθεί και πάλι στην πλατεία Δικαστηρίων.